Polischeck.nl
010 - 31 33 429

Veelgestelde vragen

Is uw vraag hiermee niet beantwoord staan wij u graag te woord via 010-3133429. U kunt ook het contactformulier gebruiken om per e-mail een vraag te stellen.

Algemeen

Wat heb ik nodig om een schade te melden?

  • Een ingevuld alsmede ondertekend Algemeen schadeformulier
  • Foto's van de geleden schade
  • Aankoop nota of een herstelofferte (ter beoordeling)
  • Proces-verbaal bij inbraak- of diefstal schades

Wij zijn de schakel tussen u en de verzekeraar, dat neemt u veel werk uit handen.

Wanneer de stukken binnen zijn gaan wij direct voor u aan de slag. Wij zullen u op de hoogte houden over de eventuele vervolgstappen en/of uitkeringen.

Hoe moet de premie worden voldaan?

Betalingen kunnen voldaan worden via een automatische incasso of een overschrijving. U kunt bepalen in wat voor termijnen dit gebeurt. Het kan per maand, kwartaal, halfjaar en jaar.  Houdt u er wel rekening mee dat bij termijnbetalingen de verzekeringsmaatschappij een toeslag op de premie in rekening kan brengen.

Waarom is het verstandig om verzekeringen te vergelijken?

Verzekeraars veranderen weleens hun producten. Grote kans dat u dan voor dezelfde of minder premie een betere dekking kunt krijgen. Door uw verzekeringen te vergelijken komt u erachter wat er tegenwoordig in de verzekeringsbranche aangeboden wordt.

Opstal

Welke dekkingen zijn er?

Een allrisk verzekering: heeft de meest ruime dekking. Dit wordt ook wel optimaal of meest uitgebreid genoemd. Elke verzekeraar heeft zijn eigen benaming voor een dekking. Zo hoeft een topdekking of een uitgebreide dekking niet de uitgebreidste dekking te zijn. U kunt een allrisk dekking herkennen aan de polisvoorwaarden. In de polisvoorwaarden staat geen lijst met wat er wel verzekerd is maar gaat uit van het omgekeerde: alles is gedekt, tenzij uitgesloten. In de polisvoorwaarden kunt u de lijst met uitsluitingen vinden.

Bijvoorbeeld: U stoot bij het stofzuigen een dure vaas om. Wanneer u een allriskverzekering heeft afgesloten is de vaas gedekt. Want: de stofzuigerslang is een van buiten komend onheil voor de vaas. Behalve als dit is gebeurt met opzet ( dit is één van de uitsluitingen).

Wat valt er onder de inboedelverzekering en wat valt er onder de opstalverzekering?

Hiervoor gebruiken verzekeraars de volgende regel: alles wat aard- en nagelvast zit hoort bij de opstal. Alles wat je kunt verplaatsen is inboedel. Bijvoorbeeld: Een keuken behoord tot de opstal maar het servies in de kasten weer tot de inboedel.

Heb je ook een opstalverzekering nodig als je een appartement hebt?

In de meeste gevallen heeft de Vereniging  van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering afgesloten voor het hele appartementencomplex. Zelf hoeft u dan geen opstalverzekering af te sluiten. Het is wel belangrijk dat u rekening houdt met de verbeteringen die u toebrengt aan het appartement. Denk hier aan een luxe keuken of badkamer. Dit risico kunt u meeverzekeren op uw inboedelverzekering, bij verzekeraars staat dit bekend als huurders- of eigenarenbelang.

Let op: Mocht er een brand ontstaan waarbij uw  nieuwe keuken beschadigd raakt en u heeft deze niet doorgegeven aan uw verzekeraar, dan krijgt u een bedrag uitgekeerd die is vastgesteld conform de polisvoorwaarden. Het is dus belangrijk dit mee te verzekeren.

Hoe bereken je de waarde van je woonhuis?

Als u een opstalverzekering wilt afsluiten verzekert u de herbouwwaarde. Dit is het bedrag wat het zou kosten om het huis te herbouwen. Om dat bedrag vast te stellen gebruiken verzekeraars/tussenpersonen de Herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Dit is een lijst met vragen met  betrekking op uw woning die u moet invullen.

Tegenwoordig maken verzekeraars ook veel gebruik van een adresscan. Hiermee maken ze gebruik van het kadaster en wordt de herbouwwaarde bepaald. Verzekeraars geven o.b.v. deze waarde garantie tegen onderverzekering.

Wanneer moet ik glas verzekeren?

Als u een woning huurt is glas meestal meeverzekerd bij de Vereniging van Eigenaren (VvE). Mocht dit niet het geval zijn kunt u deze mee verzekeren bij uw inboedelverzekering.

Als u zelf eigenaar bent van een woning is het van belang om een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee is glas vaak automatisch meeverzekerd. 

Ik heb zonnepanelen op mijn dak, zijn deze meeverzekerd op de opstal?

Dit verschilt per verzekeraar, kijk hiervoor in de polisvoorwaarden (ctrl+F is hiervoor heel handig). 

Inboedel

Hoe wordt de waarde van je inboedel bepaald?  

Als u een inboedelverzekering wilt afsluiten moet u de waarde weten van uw inboedel. Om te voorkomen dat u onderverzekerd raakt gebruiken verzekeraars/ tussenpersonen de inboedelwaardemeter. De inboedelwaardemeter is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. Dit is een lijst met vragen met betrekking tot uw situatie. Hier vragen ze o.a. naar inkomsten, gezinssituatie, leeftijd en het aantal kamers. Uit deze gegevens halen ze de verzekerde som (in dit geval de inboedelwaarde).

Wat is het voordeel van de inboedelwaardemeter?

Door het invullen van de inboedelwaardemeter heeft u een garantie tegen onderverzekering voor 5 jaar. Dit houdt in dat wanneer er bij schade blijkt dat de inboedelwaarde hoger is dan verwacht, deze toch volledig word uitgekeerd.

Zijn waarde papieren/geld meeverzekerd op je inboedelverzekering?

Geld behoord tot de inboedel, toch is deze vaak beperkt gedekt. Dit verschilt per polis. Zo heb je bijvoorbeeld een maximum van 750,- , 1000,- of 1500,- . Echter is er geen standaard dekking voor geld buitenshuis.

Heb je een eigen risico op je inboedelverzekering?

 Het kan zijn dat u een eigen risico heeft. Dat ligt aan de voorwaarden van de verzekeraar. Hoe hoog uw standaard eigen risico is kunt u terug vinden op het polis- blad. Veelal zit er geen eigen risico op de polis. Alleen bij schades aan  uw mobiele telefoon, tablet of laptop geldt een ander eigen risico.  Ook bij stormschade kan er een ander eigen risico gelden. Dit kunt u terug vinden in de voorwaarden.

Mijn spullen zijn tijdelijk elders opgeslagen. Zijn mijn spullen dan wel verzekerd op mijn inboedelverzekering?

Ja, mits het geen permanente opslag is of langer duurt dan drie maanden. Zijn uw spullen opgeslagen in een niet bewoond gebouw? Dan is schade door diefstal of vandalisme alleen verzekerd als er zichtbare braakschade te zien is aan de buitenkant van het gebouw. 


Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Valt schade die ik met mijn auto heb gemaakt onder mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Nee helaas!  Schade veroorzaakt door motorvoertuigen is uitgesloten op elke aansprakelijkheidsverzekering.

Ik heb iets geleend of gehuurd, kan ik de schade aan deze zaken dan verhalen op mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Voorheen was dit een uitsluiting op alle aansprakelijkheidsverzekeringen. Nu is het zo dat sommige verzekeraars hier een beperkte dekking op geven. Is het bedrag hoger dan de dekking? Dan dient u het verschil voor eigen rekening te nemen.

Ik heb een aansprakelijkheidsverzekering, wie zijn er hier op meeverzekerd?

Dit ligt aan de dekking die u heeft. Er zijn twee soorten: een alleenstaanden- of een  gezinsdekking. Misschien is uw gezinssituatie in de tussentijd veranderd en past deze niet meer bij uw huidige situatie. Bij een alleenstaandendekking zijn logés, personeel en uw huisdieren meeverzekerd. Heeft u een gezinsdekking dan is uw partner, (stief/pleeg) kinderen, inwonende (groot) ouders, logés, personeel en huisdieren meeverzekerd. Ook meerderjarige (ongehuwde) kinderen die uitwonend zijn vanwege hun studie zijn meeverzekerd.

Is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht?

Nee, het is niet verplicht om deze verzekering af te sluiten. Wel wordt dit sterk aangeraden. Deze dekt namelijk zaak- en letselschade die u toebrengt aan derden. Als u met gegronde reden aansprakelijk wordt gesteld dan moet u de geleden schade betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering is één van de goedkoopste verzekeringen die er is ten opzichte van het verzekerd bedrag en de premie. De hoogte van de premie word o.a. bepaald door uw gezinssituatie en door de hoogte van de dekking: 1.000.000, 1.250.000 of 2.500.000.  Veelal geldt er geen eigen risico voor deze verzekering